Pohankové recepty

Pohanková bábovka

Místo obyčejné pšeničné mouky použijte při pečení sladkostí mouku pohankovou. I zatvrzelí odpůrci pohanky se pak budou olizovat až za ušima!
Suroviny:
200g másla
200g cukru
4 žloutky
100g kokosu
kůra z 1 citronu
150g pohankové mouky
½ prášku do pečiva
4 bílky
Máslo s cukrem a žloutky utřete do pěny stejně, jako obvykle. Pro výraznější vůni přidejte i trochu kokosové moučky. Pohankovou mouku promíchejte s práškem do pečiva a vmíchejte do připravené hmoty. Nakonec do směsi zamíchejte sníh ze 4 bílků, nalijte do formy a pečte pozvolna v troubě zhruba hodinu. To, zda je bábovka upečená si ověříme špejlí.

Pohankové rizoto se zeleninou

Jako hlavní chod, nebo lehkou večeři zkuste někdy připravit pohankové rizoto se zeleninou. Je to velmi snadné.
Suroviny:
250 g loupané pohanky
450 ml vody (lépe vývaru)
1 cibule
250 g žampionů
250 g zeleniny
česnek
sůl
pepř
sojová omáčka
Pohanku zalijte vařící vodou nebo vývarem (pohanka tak získá lepší chuť) a nechejte pár hodin nabobtnat. Na oleji si orestujte cibulku, nakrájené žampiony, libovolnou zeleninu (paprika, mrkev, hrášek, kukuřice) a pozvolna duste na mírném ohni. Až je zelenina měkká, přidejte sůl, pepř, případně sójovou omáčku a smíchejte s pohankou. Nechte lehce prohřát a podávejte.

Kuře nadívané pohankou
Kombinace kuřete a skvěle ochucené pohankové nádivky je jedinečná. Zkuste si i vy uvařit tento netradiční a zdravá pokrm!
Suroviny:
1 celé kuře
250 g pohanky
150 g slaniny
2 rohlíky
1 vejce
mléko
cibule
česnek
sůl
pepř

Pohanku si připravte jako vždy, nejlépe den předem (1 díl pohanky, 2 díly vroucí vody, nechat nabobtnat). Kuře umyjte, a ze všech stran osolte. Do pohanky přidejte vejce, nakrájenou slaninu, rohlíky namočené v mléce, cibuli, česnek, sůl a pepř a vše řádné promíchejte. Připravenou směsí naplňte kuře a dejte ho péct na 180°C, dokud nebude krásně měkké a zlatavé. Podávejte buď samotné, nebo s bramborovou kaší.